Livsviktiga resurser, makt och förändring

Vittnesmål från Ecuador, 2010


Tankar om mat

Vittnesmål från Ecuador, 2010


Tre ungdomar

Ett bildspel om tre ungdomar om deras liv och framtidsdrömmar.
Ecuador 2011



Äten frukt, sått frö

Ett bildspel om en intervju med volontären Hernando Rojas och hans projekt "Äten frukt, sått frö".



Mativalen i Gysinge

Sista helgen på Framtidsveckan var det mat- och miljödagar i Gysinge och vi var där med Mativalen på söndagen, med en fotoutställning, infobord, kakor och pysselsoffor. Anton, Lina och Stina höll även vars ett föredrag om matsuveränitet och ohållbar konsumtion. Det var en väldigt fin, solig och mysig dag.

Mativalen i Gysinge

Sista helgen på Framtidsveckan var det mat- och miljödagar i Gysinge och vi var där med Mativalen på söndagen, med en fotoutställning, infobord, kakor och pysselsoffor. Anton, Lina och Stina höll även vars ett föredrag om matsuveränitet och ohållbar konsumtion. Det var en väldigt fin, solig och mysig dag.

Mativalen i Gävle 16 april


Förra lördagen hade vi fullt upp då vi hade Mativalen på två ställen samtidigt, nämligen på Mat-Expot på Maxim och Gävle Social Forum i Sjömanskyrkan, båda i Gävle. Men det gick bra, kolla bara så glad och pepp Filip är!


På Mat-Expot beräknades det vara runt 1000 besökare och bland annat fanns massor av fina lokala och ekologiska matproducenter på plats. Vi visade en fotoutställning om den svenska bonden Urban och hans, på grund av EUs jordbrukspolitik, hotade vardag som liten mjölkbonde. Vi hade även ett bord med flygblad och information om hållbar och rättvis matproduktion och konsumtion där vi också stod och pratade med förbipasserande.


Filip höll i en halvtimmes föredrag om hur den nuvarande matsituationen ser ut i världen, hur de stora matföretagen påverkar exempelvis människorna i Ecuador med orättvisa markfördelningar och förödande monokulturer samt hur vi i Sverige kan påverka genom våra val av mat.



På Sjömanskyrkan var det fullt av aktiviteter, organisationer, föreläsningar, god och rättvis mat och musikunderhållning. Där hade vi en fotoutställning om Aida, en ecuadoriansk bondekvinna som vet precis vad hon äter - riktig matsuveränitet. Det är inte många av oss i Sverige som kan känna detsamma och ha samma koll som Aida. Vi hade också bord med flygblad och information och en populär pyssel- och klädbytarhörna.


Mativalen i Storvik!

Eko-Nära, en butik som finns både fysiskt på köphuset Logården i Storvik och på internet med massor av lokalproducerade, ekologiska och rättvisemärkta varor, bjöd in till eko-bazar den 15 april. Mativalen var givetvis på plats för att stötta denna miljövänliga och rättvisa konsumtion av mat och berätta om varför vi tycker att det är viktigt.
Det var en mysig lokal med mycket plats där vi fick sätta upp våra fotouställningar, visa bildspel, ha pyssel- och klädbytarhörna, ha ett bord med flygblad och kakor och framförallt prata med folk. Det var tyvärr ingen större folkanstormning, men ändå några nyfikna besökare som vi hoppas nåddes av vårt budskap.

Ungdomar som vill kan och vågar!

Den 14 april var det föreläsningskväll på Förvaltningshuset i Gävle med tre olika grupper med ungdomar som har gjort projekt som har på ett eller annat sätt med miljö att göra. Först pratade två tjejer som berättade om deras projektarbete i tredje ring där de under sex veckors tid provade på att på olika sätt leva klimatsmart i vardagen. Kolla deras blogg för att läsa mer.


Efter det var det Stina och Linas tur att berätta om tiden i Ecuador, folkrörelserna där, den politiska situationen i landet med fokus på bönderna och ursprungsfolket samt om Färnebo och Mativalen. Publiken var ganska liten men intresserad och det gick jättebra!

Föreläsningsgänget.

Sista gruppen var ett gäng från Polhemskolan i Gävle som gjort en pedagogisk barnbok där syftet är att få barnen att bli miljömedvetna redan i tidig ålder. Kolla in den här.

Funderingar om frukt på Nynässkolan

Förrförra tisdagen var Filip och Amelie på Nynässkolan i Gävle och höll ett förmiddagspass med drygt 20 niondeklassare. Vi pratade först lite om Färnebo, berättade om vår kurs och kort om vad vi gjorde i Ecuador. Sen visade vi filmen Killerbean, som handlar om odlingen av sojabönan som används som ett billigt protein i djurfoder, men som bidrar till enorma avskogningar i Amazonas, främst i Brasilien. Killerbean är en av fem filmer i Latinamerikagruppernas filmpaket I globaliseringens skugga.
Vi delade sedan upp gruppen och körde en fruktworkshop i två mindre grupper. Alla fick välja vars en frukt från en skål och sedan berätta varför de valt just den frukten, vad de tänker på när de ser/luktar/smakar/känner på frukten och var de tror frukten kommer ifrån. Efter det delades de in i tre grupper med fyra personer i varje där de skulle besvara på frågorna "Vad har den här frukten för påverkan på miljön?", "Vad har den här frukten för påverkan socialt?" och "Vad har den här frukten för påverkan på hälsan?".
När de suttit och diskuterat ett litet tag fick de presentera vad de pratat om och kommit fram till i gruppen. De var väldigt duktiga och kunde nämna flera sätt som frukten har påverkat naturen, arbetarna på plantagen och på vår egen hälsa. Bland annat så pratades det om miljöskadliga utsläpp vid transporter, giftiga bekämpningsmedel, dåliga arbetsförhållanden och monokulturer där jorden utarmas.

Sedan skulle grupperna försöka komma fram till förslag om hur vi kan förbättra de problem som produktionen av frukterna bidrar till. Ekologisk och närproducerad odling var det flera som tyckte vi borde använda oss mer av, och att de som har mer miljövänlig odling borde få ekonomiskt stöd för det. För att få fler att köpa ekologiskt måste priserna sänkas och information om hur bra det är måste nås ut till alla. Transporterna borde drivas med mer miljövänliga medel, som till exempel tåg och båt istället för flyg och lastbil var det många som tyckte. De orättvisa arbetsförhållandena borde också förbättras, med kortare arbetsdagar, högre löner och bättre skyddsutrustning mot besprutningsmedel.

Kom till Gävle på torsdag och lyssna på Stina och Lina!


Första "riktiga" Mativalen genomförd!

I lördags anordnade Naturskyddsföreningen klädbytardagar på många ställen runtom i landet, bland annat på Lättings Kulturhus i Gävle. Vi var där med Mativalen och fick ett stort rum där vi bland annat visade upp bildspel med intervjuer med ecuadorianska bönder och aktivister, fotoutställningar som skildrar en vardag hos en svensk respektive ecuadoriansk bonde, en filmvisning om sojaodlingarna och småböndernas situation i Brasilien samt en pysselsoffa där vi ville uppmuntra att skapa istället för att bara köpa nytt. Dessutom hade vi två tillfällen då vi höll föredrag och det var ungefär 25 personer som lyssnade på varje, vilket var väldigt roligt! Vi känner att det gick bra under dagen, det var en hel del folk som kom förbi och vi hoppas många tog till sig vårt budskap om en mer hållbar och rättvis matkonsumtion!

Mativalen-rummet på Lättings.

Anton och Lina i pysselsoffan.

Stina pratade om vårt konsumtionssamhälle och gav bra tips om hur
vi kan förändra våra vanor för att bidra till en bättre värld.

Filip, Lina och Amelie spelade en liten sketch som bland annat belyser
att vi inte blir lyckligare av att ha mycket pengar.

Det var många som kom och lyssnade - kul!

Våra kära vänner från Tanzaniakursen och lärar-Camilla var också
med för att representera Färnebo folkhögskola och prata med förbipasserande.

Mycket folk på Lättings! Loppis, ekokafé och andra aktiva inom
omställningsrörelsen var på plats.

Dagen avslutades med en fantastisk modevisning med kläder av
återanvänt material. Här en bröllopsoutfit!

Mativalen på Lättings i Gävle nu på lördag!

Vi jobbar på för fulla muggar här i Färnebo för att sammanställa allt material till vårt efterarbetesprojekt Mativalen. I smågrupper eller enskilt förbereder vi föredrag, film- och bildspelsvisningar, fotoutställningar, pyssel- och byteshörna och lite annat som vi hoppas ska inspirera folk till att ställa om i sin vardag för att bidra till en mer hållbar och rättvis värld.

9-17 april är det Framtidsveckan i hela Gävleborg, ett initiativ av omställningsrörelsen Transition Towns. Vi kommer att delta som Mativalen vid flera tillfällen under veckan, och närmst i framtiden är nu på lördag den 9 april på Kulturhuset Lättings i Gävle. Det kommer att vara en heldag från kl. 12 till 18 med bland annat klädbytardag, modevisning med återanvändningstema, föreläsningar, ekokafé och barnteater. Vi kommer att bidra med två föredrag, ett kl. 16.00 och ett kl. 17.30, samt ett rum med fotoutställningar, bildspels- och filmvisningar och pyssel för att uppmuntra skapande istället för ohållbar konsumtion. Mycket välkomna!

Förutom Mativalen så händer det massor av häftiga grejor här i Gästrikland under Framtidsveckan, kolla här!



Här får ni se lite bilder från Latinamerikagruppernas riksträff som var i Malmö 12-13 mars, då vi var med och nätverkade och träffade massor av inspirerande människor som vi kan samarbeta med i framtiden. Vi höll i ett 45 minuters pass då vi berättade om våra upplevelser i Ecuador kopplat till matsuveränitet och invigde helgen med en mistica, en ceremoni för att hylla jorden, vattnet, solen och fröet.
På mistican spelade Amelie, Filip, Anton och Lina bönder från olika
delar av världen som försöker få Stina, som spelar en stressad konsument
i mataffären, att förstå att det är tack vare jorden, vattnet, solen och fröet
som hon har mat på tallriken.


Silvia lägger ut Via Campesina-flaggan för att symbolisera folk-
rörelsernas kamp. Via Campesina är det globala bondenätverket som
bland annat jobbar för matsuveränitet.


Som avslutning på mistican fick alla så vars ett frö i skålen med
jord med en önskan för framtiden.

RSS 2.0