Funderingar om frukt på Nynässkolan

Förrförra tisdagen var Filip och Amelie på Nynässkolan i Gävle och höll ett förmiddagspass med drygt 20 niondeklassare. Vi pratade först lite om Färnebo, berättade om vår kurs och kort om vad vi gjorde i Ecuador. Sen visade vi filmen Killerbean, som handlar om odlingen av sojabönan som används som ett billigt protein i djurfoder, men som bidrar till enorma avskogningar i Amazonas, främst i Brasilien. Killerbean är en av fem filmer i Latinamerikagruppernas filmpaket I globaliseringens skugga.
Vi delade sedan upp gruppen och körde en fruktworkshop i två mindre grupper. Alla fick välja vars en frukt från en skål och sedan berätta varför de valt just den frukten, vad de tänker på när de ser/luktar/smakar/känner på frukten och var de tror frukten kommer ifrån. Efter det delades de in i tre grupper med fyra personer i varje där de skulle besvara på frågorna "Vad har den här frukten för påverkan på miljön?", "Vad har den här frukten för påverkan socialt?" och "Vad har den här frukten för påverkan på hälsan?".
När de suttit och diskuterat ett litet tag fick de presentera vad de pratat om och kommit fram till i gruppen. De var väldigt duktiga och kunde nämna flera sätt som frukten har påverkat naturen, arbetarna på plantagen och på vår egen hälsa. Bland annat så pratades det om miljöskadliga utsläpp vid transporter, giftiga bekämpningsmedel, dåliga arbetsförhållanden och monokulturer där jorden utarmas.

Sedan skulle grupperna försöka komma fram till förslag om hur vi kan förbättra de problem som produktionen av frukterna bidrar till. Ekologisk och närproducerad odling var det flera som tyckte vi borde använda oss mer av, och att de som har mer miljövänlig odling borde få ekonomiskt stöd för det. För att få fler att köpa ekologiskt måste priserna sänkas och information om hur bra det är måste nås ut till alla. Transporterna borde drivas med mer miljövänliga medel, som till exempel tåg och båt istället för flyg och lastbil var det många som tyckte. De orättvisa arbetsförhållandena borde också förbättras, med kortare arbetsdagar, högre löner och bättre skyddsutrustning mot besprutningsmedel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0